Nacionalna shema

Evropska shema

Telečji hrbet, čebulni buhtelj, zelenjava, topinambur

Slasten telečji hrbet obogatijo nežni čebulni buhteljčki in kremast topinambur, medtem ko zelenjava prinese svežino in barvitost. Kombinacija okusov, ki navduši ob vsaki priložnosti.

Avtor recepta: chef Grega Narat, Gostilna Jurg

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

30 minut

Skupni čas

1 ura

Zahtevnost

Zahtevno

Število oseb

4

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

Telečji hrbet

  • 800 g telečjega hrbta »izbrana kakovost – Slovenija«
  • sol in poper
  • maslo

Topinamburjev pire

  • 1 kg topinamburja
  • maslo
  • sol in poper

Čebulni buhtelj

  • 325 g krompirja
  • 110 g ostre moke
  • 1 jajce
  • sol
  • 100 g sušene čebule

Postopek:

Telečji hrbet

Teletino v kosu začinimo in na vsaki strani popečemo na žaru. Postavimo jo v pečico ogreto na 160 stopinj za 10 minut. Pečeno meso pustimo počivati 5 minut, da se sokovi umirijo in ga nato narežemo.

Topinamburjev pire

Topinambur umijemo, skrtačimo, naribamo in opražimo v ponvici z maslom in začimbami.
Ko se krompir zmehča in porjavi, ga zmiksamo v gladko kremo z dodatkom masla.

Čebulni buhtelj

Krompir skuhamo, olupimo in pretlačimo. Dodamo moko, jajce, sol, suho čebulo in vse skupaj zgnetemo v testo. Med dlanmi testo oblikujemo v male cmočke, ki jih kuhamo v slani vreli vodi 10 do 15 minut oziroma tako dolgo, da priplavajo na vrh.

Čips topinamburja

Topinambur olupimo in naribamo na tanke rezine. Nato jih narežemo na julien trakove. V loncu segrejemo olje na 180 stopinj in topinamburjeve trakove hrustljavo ocvremo.

Postrežba

Na krožnik damo dve žlici topinamburjeve kreme, čebulni cmok in rezine govejega hrbta. Na meso damo žlico čipsa in ob strani na maslu pečen cvet brokolija. Vse skupaj  postrežemo z demi glace omako in mikro zelenjavo.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovensko meso

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito