Nacionalna shema

Evropska shema

Telečji hrbet s čebulo

Mojmir Šiftar je ustvaril jed, ki odraža tradicijo in sodobne kuharske tehnike. Sočno mariniran in popolno pečen telečji hrbet se nežno prepleta s hrustljavo ajdovo kašo in aromatičnimi lešniki. Dodatek pečene mlade čebule in jogurtove omake uravnoteži jed ter ji doda prijetno svežino. Popolna izbira za tiste, ki cenijo pristne okuse vrhunskih sestavin.

Avtor recepta: chef Mojmir Šiftar

Čas priprave

30 minut

Čas kuhanja

35 minut

Skupni čas

1 ura 5 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

4

Sezona

Pomlad

Sestavine:

Pečen telečji hrbet

  • 1 kg slovenskega telečjega hrbta brez kosti z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • rdeča paprika v prahu
  • česen v prahu
  • sveži timijan
  • sojina omaka
  • 50 g cvetličnega medu
  • čebula v prahu
  • gorčica v prahu
  • nerafinirano sončnično olje
  • 150 g stopljenega masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • solni cvet

Ajdova kaša z lešniki

  • 150 g ajdove kaše
  • 2 sesekljani šalotki
  • 50 g praženih sesekljanih lešnikov
  • 50 g masla z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«
  • sol in poper

Mlada čebula

  • 4 mlade čebule
  • 100 g tekočega jogurta
  • sol

Ostalo

  • telečja temna omaka

Postopek:

Telečji hrbet premažemo z medom in vanj dobro utremo vse suhe začimbe skupaj s timijanom. Zavijemo v folijo in pustimo marinirati preko noči. Na vročem žaru opečemo hrbet iz vseh strani. Med peko meso obračamo in s čopičem večkrat premažemo z raztopljenim maslom. Pečemo toliko časa, da meso doseže središčno temperaturo 55 °C. Pečeno meso pustimo počivati približno 10 minut in ga nato narežemo na rezine. Začinimo s solnim cvetom.

V posodi zavremo 1 liter vode in še vrelo prelijemo preko ajdove kaše. Pustimo počivati 15 minut in precedimo. V ponvi segrejemo maslo in šalotko zlato rumeno prepražimo. Dodamo lešnike in ajdovo kašo ter premešamo. Začinimo s soljo in poprom.

Čebulam odrežemo bele dele in jih po dolgem prerežemo na polovico. Začinimo s soljo in na suho zapečemo na žaru, dokler se ne poznajo črne sledi. Zelene dele narežemo na tanke rezine in premešamo z jogurtom ter začinimo s soljo.

Omako segrejemo in prelijemo preko mesa.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Izberimo slovenske mesne in mlečne izdelke

Sledimo znaku »izbrana kakovost – Slovenija«, ki zagotavlja slovensko poreklo, višjo kakovost in dodaten nadzor.

izbrana-kakovost-slovenija-e1619682368925

Priročen nasvet

02

Za najbolj poln okus

Pri pečenju mesa je ključno, da ga po peki pustite počivati vsaj 10 minut – tako bo ostalo sočno in enakomerno razporedilo sokove.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito