Nacionalna shema

Evropska shema

Velikonočni jagenjček – recept

Jagnjetina za kulinarične sladokusce V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta, meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Najbolje je, da izberete lokalno meso.  Sestavine: 1 jagenjčkovo stegno 2 žlici grobe morske soli 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra 3 stroke sesekljanega česna 2 žlici svežega rožmarina ...

Sestavine:

Postopek:

Jagnjetina za kulinarične sladokusce

V primerjavi z ostalimi vrstami mesa je jagnjetina bolj pusta, meso pa zaradi naravnega prehranjevanja živali na pašnikih vsebuje več koristnih hranil. Najbolje je, da izberete lokalno meso. 

Sestavine:

  • 1 jagenjčkovo stegno
  • 2 žlici grobe morske soli
  • 2 žlički sveže drobljenega, nemletega popra
  • 3 stroke sesekljanega česna
  • 2 žlici svežega rožmarina
  • 2 žlici gorčice
  • 20 zelenih oliv brez koščic
  • olivno olje
  • 2 koščka masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« 
  • 1 dcl rdečega vina
  • 2 dcl jušne osnove

Priprava:

S stegna obrežemo morebitne maščobne plasti, kožo pa pustimo. Meso po vrhu narahlo parkrat zarežemo v dolžini 2 cm.

Zmešamo sol, poper, česen, gorčico, sveži rožmarin, deset drobno sesekljanih oliv in olje ter mešamo, da dobimo zeliščno pasto. Z njo meso enakomerno namažemo po vsej površini. Meso naj nato v hladilniku počiva vsaj pol ure, zavito v plastično folijo. Dlje časa, ko bo meso namazano počivalo, več okusa bo pustil zeliščni premaz v mesu.

Pred pečenjem pečico dobro segrejmo na 220 stopinj Celzija.

Najprej na štedilniku dobro segrejemo ponev in nato v njej še izdatno količino olivnega olja. Položimo nanjo meso in ga opečemo z ene strani, dodamo dve kocki masla in ga popecimo še z druge strani. Dodamo ostale olive, zalijemo z jušno osnovo in rdečim vinom ter na kratko podušimo, da alkohol v vinu povre.

Nato s ponvijo vred meso prestavimo v pečico, da se bo peklo naprej. Zmanjšamo temperaturo pečice na 180 stopinj Celzija in pecimo približno 55 minut. Meso v notranjosti bo v tem času srednje pečeno, ohranilo pa bo rdečkasto barvo pri kosti. Temperaturo v pečici nato povečamo na 220 stopinj Celzija in počakamo, da večina tekočine povre in meso dobi zlatorumeno skorjico. Meso vzemimo iz pečice, ga preložimo na krožnik, ga pokrijemo z aluminijasto folijo ter pred postrežbo nekoliko počakamo.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito