Nacionalna shema

Evropska shema

Zdravi krofi iz pečice

Krofi so nepogrešljiva sladica pustnega časa, a klasična različica je pogosto pretežka in mastna. Ta recept prinaša lažjo, bolj zdravo različico krofov, ki ohranja mehkobo in okus, a brez odvečne maščobe. S skrbno izbranimi sestavinami in načinom priprave, ki ne vključuje cvrtja, lahko uživate v priljubljeni sladici brez slabe vesti.

Čas priprave

40 minut

Čas kuhanja

15 minut

Skupni čas

55 minut

Zahtevnost

Preprosto

Število oseb

6

Sezona

Pomlad

Sestavine:

  • 250 g slovenske ostre moke
  • 250 g slovenske mehke moke
  • 3 dl mleka z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • 50 g sladkorja
  • 35 g svežega kvasa
  • 70 g masla z oznako »izbrana kakovost – Slovenija«
  • nastrgana limonina lupinica
  • 3 žlice ruma
  • 1 jajce
  • 3 rumenjaki
  • 1 žlička soli
  • domača marmelada za nadev
  • sladkor v prahu za posip

Postopek:

Mleko segrejemo do mlačnega, odlijemo 0,7 dcl ter ga zmešamo s kvasom in žličko sladkorja, da naredimo kvasec. Pustimo stati 10 minut.

V preostanek mleka damo maslo in sladkor ter premešamo, dokler se ne stopi.

Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo kvasec, celo jajce, rumenjake in preostanek mleka. Začnemo gnesti testo, ki bo precej mokro. Pokrijemo in pustimo na toplem eno uro.

Testo na pomokanem pultu še enkrat na hitro pregnetemo, nato pa ga razdelimo na približno 60 g težke kose. Iz njih oblikujemo kroglice in jih razporedimo po pekaču, obloženem s peki papirjem.

Krofe pustimo vzhajati 30 minut, medtem pa segrejemo pečico na 180 stopinj Celzija. Pečemo jih 15 minut. Z marmelado jih napolnimo po peki, pustimo, da se ohladijo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Če želimo, da so krofi bolj sočni, jih lahko takoj po peki premažemo s stopljenim maslom.

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Najbolj zdravi so iz slovenskih sestavin!

Za pripravo zdravih krofov uporabite čim več slovenskih, lokalno pridelanih sestavin. Bodite pozorni na oznako »izbrana kakovost – Slovenija«, ki jamči, da so živila pridelana in predelana v Sloveniji.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito