Belokranjska pogača – tradicionalni recept
Čas priprave
15 minut
Čas kuhanja
25 minut
Skupni čas
40 minut
Zahtevnost
Srednje
Število oseb
6
Sezona
Vsi letni časi
Sestavine:
- 500 g mehke bele moke
- 3 dcl mlačne vode
- 2 kavni žlički soli
- 20 g kvasa
- 1 ščepec kumine
- 1 celo jajce
- 0,5 kavne žličke sladkorja
- 1 ščepec debelozrnate morske soli
- kvasni nastavek
Postopek:
Kvasni nastavek
Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.
Priprava testa
Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.
Vzhajanje testa
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji.
Oblikovanje testa
Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač: Nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni bodimo, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.
Premaz, posip in rezanje površine
Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce. Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.
Pečenje
Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C. Belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.
* Recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01).
Hvala, ker izbirate lokalno hrano
S tem si zagotovite večjo svežino, preverjen izvor in kratke dobavne poti, hkrati pa s svojo izbiro podpirate lokalne kmetije in domače pridelovalce hrane.
Skenirajte QR kodo za dostop do Zemljevida ponudnikov lokalne hrane.
Priročni nasveti
Priročen nasvet
01
Natančno predpisana receptura
Naša tradicionalna jed belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz.