Nacionalna shema

Evropska shema

Belokranjska pogača – tradicionalni recept

Belokranjska pogača je tradicionalna slovenska jed iz Bele krajine, znana po svoji preprosti pripravi in značilnem videzu. Pečena ima zlato rjavo skorjo in mehko notranjost.

Čas priprave

15 minut

Čas kuhanja

25 minut

Skupni čas

40 minut

Zahtevnost

Srednje

Število oseb

6

Sezona

Vsi letni časi

Sestavine:

  • 500 g mehke bele moke
  • 3 dcl mlačne vode
  • 2 kavni žlički soli
  • 20 g kvasa
  • 1 ščepec kumine
  • 1 celo jajce
  • 0,5 kavne žličke sladkorja
  • 1 ščepec debelozrnate morske soli
  • kvasni nastavek

Postopek:

Kvasni nastavek

Kvas se skupaj s tremi žličkami bele mehke moke in pol decilitra mlačne vode zmeša v gosto snov. Kvasni nastavek pustimo toliko časa, da se mu poveča volumen za več kot enkrat.

Priprava testa

Iz mehke bele moke, mlačne vode, soli in kvasnega nastavka pripravimo zmes. Potrebno jo je gnesti 8 do 10 minut oziroma tako dolgo, da postane gladko. Testo se ne sme prijemati rok in ne sme biti pretrdo.

Vzhajanje testa

Testo pokrijemo in pustimo vzhajati v posodi. Počakamo, da postane volumen testa enkrat večji.

Oblikovanje testa

Vzhajano testo stresemo na pomaščen pekač: Nato ga z rokami razprostremo v velikosti premera 30 cm in ga potlačimo do debeline 1 do 2 cm. Pozorni bodimo, da se proti robu debelina zmanjšuje. Testo se ne sme dotikati stranic pekača, saj mora biti rob pogače nižji od sredine.

Premaz, posip in rezanje površine

Po raztegnjenem testu se do dna pekača, iz ene na drugo stran, zarežejo poševne črte s približno 4 cm medsebojno razdaljo. Zarez naj bo sedem, na sredini ena in na vsako stran po tri. Na tako pripravljeno testo namažemo stepeno jajce. Nato posujemo z zrni kumine in še enkrat premažemo z jajcem. Nato po vrhu testo posujemo še s ščepcem debelozrnate morske soli.

Pečenje

Testo za belokranjsko pogačo se peče v predhodno ogreti pečici pri 220 °C. Belokranjsko pogačo pečemo od 20 do 25 minut. Pečena mora biti svetlo rjavo zapečena, v sredini visoka 3 do 4 cm ob robu pa od 1 do 2 cm.

* Recept je povzet iz potrjene specifikacije za belokranjsko pogačo s priznano označbo tradicionalna posebnost s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS z dne 28. 10. 2004 (324-25/01).

Priročni nasveti

Priročen nasvet

01

Natančno predpisana receptura

Naša tradicionalna jed belokranjska pogača, je zaščitena kot evropska shema kakovosti »zajamčena tradicionalna posebnost«, zato sta zanjo zelo natančno določena priprava in tudi končni videz.

Mnenja in ocene

Recept še nima ocen

"*" indicates required fields

S koliko zvezdicami bi ocenili recept?*
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Ta recept še nima ocen.

Bodite prvi, ki boste ocenili recept in s tem pomagajte ostalim uporabnikom pri pripravi.

Delite recept

Natisnite recept

Trenutno prebirate portal …

Naša super hrana!

Nacionalni projekt »Naša super hrana« je skupni projekt države ter sektorjev, namenjen promociji lokalno pridelane in predelane hrane.

Bogat nabor izobraževalnih vsebin

Z izobraževalnimi vsebinami in nasveti spodbujamo poseganje po lokalno pridelani hrani ter opozarjamo na odgovorno ravnanje s hrano.

Sheme kakovosti

Izbrana kakovostekoloski-2zaščitena označba poreklazaščitena geografska označbazajamčena tradicionalna posebnostLogotip_Integrirana-pridelavaVišja kakovost logotip

O lokalni hrani

chickenIkona mlekoIkona-ribeIkona-sadjeIkona-zelenjavaIkona-zito